dijous, març 28, 2024
Mida del Text

Centenars de manifestants a Mataró, en defensa de l'escola en català

18.05.2015

Centenars de persones s'han manifestat davant l'escola Santa Anna de Mataró contra la sentència que obliga el centre a impartir un 25% de les classes en espanyol. La resolució judicial s'ha d'aplicar a partir del 19 de maig a una cinquantena d'alumnes.

Aquesta tarda la direcció del centre ha comunicat als pares la mesura decidida per a complir la sentència. 'Per dues persones liquidar tot un model, em sembla una mica fort', ha lamentat la presidenta de l'AMPA, Rosa Torroella. L'AMPA ha dit que acatava la sentència, perquè si no el pes de la justícia recauria damunt el director.

Uns quants professors de l'escola s'han mostrat contraris a la sentència. La immersió lingüística funciona correctament i garanteix la cohesió, han dit. 'Fins a final de curs, els alumnes podran escollir entre fer una assignatura en castellà o en català i l'escola contractarà un professor més', ha explicat Fèlix Galceran, mestre de sisè de primària. Un altre professor, Carles Móra, ha subratllat que els nens havien de restar 'al marge de tota disputa perquè es tracta d'una decisió dels seus pares'.

Tot plegat s'ha fet públic avui, quan el Departament d'Ensenyament ha confirmat que s'havien d'aplicar les mesures cautelars que marca el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la interlocutòria i, per tant, impartir el 25% de classes en castellà al grup de l'alumne que ho ha sol·licitat. En aquest cas es tracta d'una família de l'escola Pia Santa Anna de Mataró, que afectarà les classes de 3r i 5è de primària.

En plena campanya electoral

La resolució judicial ha irromput en plena campanya electoral. Convergència i Unió ha denunciat l'intent de 'trencar el model lingüístic català i el model de convivència que hi ha a Catalunya'. Donaran suport a la direcció i als professors de l'Escola Pia Santa Anna perquè es troben 'immersos en un conflicte polític impropi d'un centre educatiu'. Així mateix, CiU ha assegurat que 'el model lingüístic català no és negociable'.

El PSC ha reiterat el seu suport a l'actual model educatiu 'que ha garantit durant trenta anys la cohesió social a Catalunya i la igualtat d'oportunitats'. Els socialistes han atacat durament les polítiques del ministre Wert, que han acusat 'de convertir en problema allò que no ho és'.

Segons el Partit Popular 's'ha de garantir la llibertat de cadascú a escollir la llengua'. 'Ens sembla que la família té el dret de demanar-ho i l'administració ha de fer complir les lleis', ha dit el candidat del PP a Mataró, José Manuel López. Segons ell, 's'ha de garantir el perfecte ensenyament del català, el castellà i l'anglès' i 'cal actuar amb molta calma perquè al final s'assenyalen uns nens'.

El candidat d'ICV-EUiA de Mataró, Esteve Martínez, ha dit que 'la immersió lingüística genera cohesió social i aquesta cohesió és la que després genera igualtat d'oportunitats'. Per ell, el PP 'vol trencar la igualtat d'oportunitats i, per això, cal defensar l'escola en català'.

La CUP ha dir que era un nou atac de l'estat espanyol. Lamenten que la Generalitat 'no hagi desobeït' i reclamen a la consellera Rigau 'que desenvolupi una llei pròpia que garanteixi la llengua i la qualitat'.

Per a més informació vegeu:

http://www.vilaweb.cat/noticia/4301444/20150513/manifestacio-defensa-lescola-catala-davant-lescola-pia-mataro.html