dijous, març 28, 2024
Mida del Text

Parlament de la FOLC als premis Jaume I de la Franja de Ponent

PREMIS JAUME I DE LA FRANJA DE PONENT (28.11.2009)

 

Primer de tot, deixeu-me donar les gràcies pel premi Jaume I atorgat a la nostra federació. I deixeu-me excusar la presència aquí de la nostra presidenta Elisenda Romeu, que jo he hagut de substituir.

Una organització com la nostra, dedicada a la defensa de la llengua catalana a tots els Països Catalans i que inclou entitats de la Franja de Ponent no pot oblidar en aquesta “La Nit de la Cultura de la Franja de Ponent” la discriminació que pateix la nostra llengua en aquest territori.

És intolerable que encara avui, al segle XXI, els drets lingüístics més elementals siguin vulnerats a la Franja. Qui o què fa que el català no pugui ser oficial?

La resposta és senzilla: no hi ha democràcia a l’Aragó. Si no es respecten els drets democràtics és perquè no hi ha democràcia. Tan senzill com això.

El PPA i el PAR són els dos partits que estan entestats a limitar els drets democràtics. El PP ja el coneixem a la resta de Països Catalans: una de les seves marques distintives és l’odi a la nostra llengua. El PAR és un partit que és diu “aragonès”, però que no es mereix portar aquest nom, perquè no respecta ni els drets dels parlants de la llengua aragonesa ni els drets dels parlants de la llengua catalana: la “A” de la sigla d’aquest partit no vol dir “aragonès”, vol dir “antidemocràtic”, Partit “Antidemocràtic” Regionalista. Dels altres partits aragonesos només en podem dir que estan segrestats pels partits franquistes i que són incapaços de defensar els drets democràtics dels seus ciutadans.

I acabo. Ho repeteixo: A l’Aragó no hi ha democràcia. Hem de defensar els drets democràtics i uns dels drets democràtics bàsics són els drets lingüístics. Hem de ser bel·ligerants amb els antidemòcrates, amb els franquistes: ens hi juguem el futur del català i de la democràcia.

Moltes gràcies

Rafael Castellanos i Llorenç

Secretari de la FOLC