divendres, abril 26, 2024
Mida del Text

La FOLC denuncia per tercer any consecutiu l

ImageLa FOLC denuncia per tercer any consecutiu l’informe del Departament d’Estat del Govern d’Estats Units d’Amèrica

LLOC: consolats dels Estats Units d’Amèrica dels Països Catalans
DIA: dimarts 23 de desembre de 2008
HORA: 11.30 h

Des del 2006 la FOLC ha analitzat l'informe del Departament d'Estat del Govern d’Estats Units d’Amèrica. En l’anàlisi de l’informe aparegut el 2006 apareixia informació inexacta sobre la situació lingüística a Espanya. I la FOLC ho va denunciar entregant una carta explicativa a tots els consolats d’EUA  dels territoris dels Països Catalans.

En el del 2007 ens va complaure veure que algunes de  les informacions inexactes de la situació de les diferents llengües a Espanya s’havien corregit. Amb tot, vam creure oportú fer diversos comentaris:

  • Llibertat d’expressió i de premsa es menciona la Constitució espanyola  però no es mencionen en cap sentit ni els Estatuts d’Autonomia ni llurs lleis lingüístiques.
  • Respecte als Drets Polítics, l’informe esmenta que sembla que algunes minories lingüístiques i culturals estan ben representades, però no diu res sobre la discriminació en el Parlament i en el Senat espanyols, on les llegües espanyoles oficials altres que l’espanyol (principalment les llengües catalana, gallega i basca) hi són prohibides.
  • Discriminació, l’informe es refereix a una suposada discriminació contra l’ensenyament de la llengua espanyola.
  • L’informe tampoc diu res sobre la situació  de “minorització” de la llengua catalana

 

I la FOLC ho va denunciar entregant una carta explicativa a tots els consolats d’EUA  dels territoris dels Països Catalans.

I aquest 2008 continuem trobant a faltar que:

·         Juntament amb la Constitució Espanyola, l’informe no menciona en cap sentit les obligacions legals envers el català que es deriven dels Estatuts d’Autonomia de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears.

·         L’informe tampoc no diu res sobre la situació quotidiana de “minorització” de la llengua catalana i els seus parlants que no poden triar la llengua que volen en qüestions com veure cinema, comprar productes de tota mena etiquetats en català, usar-la lliurement en els tribunals, ser atès en aquesta llengua en tota mena d’establiments, etc.

·         Finalment, a l’apartat 5, sobre Discriminació, es menciona l’escriptora i periodista Cristina Peri i un manifest signat per nombroses persones del món del periodisme espanyol que denunciava una suposada discriminació de l’empresa pública Catalunya Ràdio envers aquesta escriptora per motius lingüístics, quan aquesta és l’empresa pública del govern català que té establert tant per la Llei de 1983 com per la recent Llei d’11 d’octubre de 2007, que ha substituït la de 1983, «que el seu objectiu principal és contribuir de forma decisiva a la normalització lingüística i cultural de la ràdio de Catalunya»  i que el seu treball va orientat a «difondre i promocionar la llengua catalana» .

És per aquest motiu que la FOLC tornarà a fer entrega d'una carta a tots els consolats d'EUA dels Països Catalans el dimarts 23 de desembre, a les 11.30 h, i s’enviarà també la carta a la Secretaria de Política Lingüística i a la Secretaria d’Afers Exteriors del Departament  de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya.

Tot seguit, us adjuntem la carta en català: