divendres, abril 26, 2024
Mida del Text

Td8, en catal? !

Som un col·lectiu de teleespectadors i el motiu d'aquest correu electrònic és el de manifestar la nostra indignació davant de l'incompliment reiterat per part d'Emissions Digitals de Catalunya SA -societat integrada per Catalunya Comunicació SL, (93% Grup Godó), Beat About SL, (100% de "Grup de Comunicació 100%"), Difusió Digital Societat de Telecomunicacions SA, (Tradia), Catalana de Televisió 2003 SL, i l'Orfeó Català- dels aspectes clau de la concessió del canal múltiple de Televisió Digital Terrestre amb cobertura nacional.

De fet, una de les irregularitats que ens ha cridat més l'atenció és que la majoria de programes, pel·lícules i sèries de l'únic canal en digital d'Emissions Digitals de Catalunya, Td8, són en castellà. A criteri nostre, aquest fet, en un principi no suposaria cap tipus de problema si no fos perquè a Catalunya, actualment, vuit de cada deu canals de televisió són íntegrament en castellà. Això, a la pràctica suposa una clara discriminació de la llengua pròpia dels catalans i catalanes.

Es per això que considerem que la política lingüística seguida per Emissions Digitals de Catalunya contribueix de manera realment molt negativa a la plena normalització del català, la llengua pròpia i alhora oficial de Catalunya.

A més, no entenem com pot ser que, existint actualment el Servei Català del Doblatge (que disposa d'una diversa i extensa oferta de pel·lícules i sèries ja traduïdes al català per Televisió de Catalunya), Emissions Digitals de Catalunya no en tregui cap mena de profit ni rendiment quan, a més, el Servei Català del Doblatge cedeix a cost zero el doblatge.

Per una altra banda, un dels aspectes clau de la oferta d'Emissions Digitals de Catalunya per aconseguir la concessió d'un múltiplex era l'emissió d'un 100% de la programació pròpia en llengua catalana.

A continuació ens agradaria també recordar alguns dels aspectes que la Generalitat de Catalunya va considerar claus quan en data 1 d'agost de 2003 va resoldre el concurs per a la concessió de l'explotació d'un canal múltiple de Televisió Digital Terrestre (TDT) amb cobertura nacional ( vegi's aquest document en format PDF: http://www6.gencat.net/dgma/catala/ftp/Nota_webTDT.pdf ) i que tampoc es compleixen actualment:

1. Emissió del 100% de la programació pròpia en llengua catalana.
2. Espais informatius i d'actualitat relacionats amb Catalunya.
3. Programes que estimulin la participació ciutadana en la vida política i la formació d'una opinió equilibrada dels ciutadans.
4. Programació que fomenti la cultura catalana.
5. Fer especial incidència en programes d'interès social i programes educatius.
6. Invertir un elevat import en la producció pròpia de programació.
7. Dinamització del sector de la producció audiovisual a Catalunya i generar un nombre significatiu de llocs de treball.

Td8, en català!
http://td8encatala.blogspot.com/
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la \"> Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la