dijous, abril 25, 2024
Mida del Text

STEI Intersindical participa a la Xarxa Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles

El Sindicat ha denunciat la situació educativa i lingüística de tot el territori dels Països Catalans

STEI Intersindical, la IAC i la Intersindical Valenciana han participat en l'assemblea de la Xarxa Mundial dels Drets Col•lectius del Pobles que ha tingut lloc al Parlament Europeu a Brussel•les. L'STEI Intersindical, juntament amb la Intersindical valenciana, és una de les entitats fundadores de la Xarxa. També s’hi ha fet present la plataforma Enllaçats per la Llengua per la feina conjunta que fan a tot el territori dels PPCC.

En l'assemblea de la Xarxa diversos representants han intervingut per informat sobre la situació dels casos del: Kurdistan, Quebec, Escòcia, Catalunya, Galiza, Euskal Herria, Gal•les, Còrsega, illes Balears, País Valencià,  Bretanya, Friul, Cornuelles, Amazing...

M. Antònia Font, que ha intervingut en nom de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Intersindical Valenciana i STEI, ha informat de la situació de la llengua i l'educació a les tres parts del territori.

En la seva intervenció ha denunciat la vulneració dels drets nacionals, socials, culturals i lingüístics. Aquestes es concreten en assumptes com: l'incompliment, per part de l'estat espanyol i dels governs balear i valencià, de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries; el tancament de RTVV i RTV de Mallorca i l'apagada de TV3 al PV i a les Illes; la política recentralitzadora i uniformista que té com un dels seus exponents la LOMCE; la pretensió d'impedir que la nostra llengua sigui la llengua vehicular a tot l'ensenyament o la manca o supressio del requisit lingüístic, a les illes i al PV, per accedir a les adimistracions públiques, el maltractament institucional del govern de les illes balears cap a la llengua i la cultura dels formenterencs, mallorquins, menorquins i eivissencs, el tancament de linies en valencià, l'atac al model lingüístic escolar català per part del ministre Wert, les retallades en plantilles de professorat i en programes de suport, les ajudes a les families, retalls en beques i una especial menció a la retallada en el dret a la participació democràtica als centres.

Totes aquestes accions van acompanyades d'unes polítiques socials, sota l'excusa de la crisi, per: recentralitzar l'estat, retallar competències i mantenir l'espoli fiscal.

A més, s'ha posat en evidència la contradicció que suposa la intervenció de les institucions europees en matèria econòmica però la passivitat quan l'estat espanyol vulnera els tractats internacionals dels drets humans o lingüístics.

Per això, tant la IAC com la Intersindical Valenciana i l'STEI - Intersindical, consideren important i necessari que la comunitat, els moviments socials i les diverses xarxes internacional tinguen una informació real i objetiva de les polítiques del govern espanyol per coordinar les seues actuacions per acabar amb aquestes polítiques.

La Xarxa Mundial, a més, ha aprovat diversos documents estratègics per avançar en el dret a l'autodeterminació i el dret a decidir el seu futur que tenen tots els pobles en el món.

Vicent Maurí, Xesc Ramis, M. Antònia Font