dijous, maig 16, 2024
Mida del Text

La FOLC recolza la versi

ImageMiquel Català és un jove informàtic implicat amb la llengua amb qui els membres de la FOLC vam coincidir a la reunió de Mequinensa.  Aquest ha  creat www.europarl.cat,  la rèplica no oficial d'un lloc web que, per què no, hauria hagut d'existir des del primer dia en aquella mateixa cosa a qui li diuen valencià uns, català altres.  La FOLC recolza la seva iniciativa i es compromet a intentar fer-la arribar a les persones que calgui perquè aquesta iniciativa es pugui fer realitat. 

La història ha convertit Europa en un espai que si bé ens ha permès de barrejar-nos per aprendre els uns dels altres, ha sabut mantenir les idiosincràsies de cada racó. Resulta indiscutible reconèixer la necessitat de tenir-hi veu pròpia. Des del nostre racó, si la nostra cultura ha de tenir-hi veu, ha de ser en la nostra llengua. A Europa la cultura catalana hi tindrà veu en la llengua catalana. O no en tindrà.

En aquest sentit la presència del català a Europa ha estat un reclam de fa anys. L'última eina de projecció de la nostra cultura ha estat l'adopció del domini punt-cat. El món globalitzat que construïm, Internet s'està erigint com un espai on no ser-hi és excloure's de la realitat mundial, és el no existir. Ara, a Europa no existim. A casa nostra no obstant hi som tots. Per quants milions se'ns compta? Per tants com som, tant és necessari el recolzament oficial d'aquest lloc web.

Per adobar-ho i per major desesperació nostra algú s'ha preocupat d'otorgar-nos el nostre lloc. Aquí la teniu, http://www.europarl.es/, la página de la Oficina Espanyola del Parlamento Europeo.

Si bé hi ha altres opcions, com la de  http://ec.europa.eu/spain/barcelona/index_ca.htm, representació de la Comissió Europea a Barcelona, aquestes són del tot deficients per les aspiracions de la nostra cultura: ni som ni volem ser un spain-barra-barcelona ni creiem que en nou o deu pàgines es pugui resumir tot allò que una cultura plenament europea, com és la nostra, espera saber de l'espai comú europeu.

Per tant, aquest lloc és necessari. No obstant la disposició del contingut no és completa respecte la versió oficial: sols s'hi troba l'apartat blau, relatiu a l'organizació i funcionament de la Institució. No es mantindrà actualitzat la resta del lloc (notícies, events, ...) per iniciativa individual. El suport oficial d'aquest lloc web ho solucionaria, és qüestió de pura voluntat política. Ens el mereixem?

Miquel Català i Coït