dijous, març 28, 2024
Mida del Text

FOLC exigeix que la nova llei de l

Més de 70 entitats, integrades en la FOLC, exigeixen que la nova llei de l´Audiovisual respecte els drets lingüístics de totes les llengües de l´Estat.

La Folc-La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana- ha organitzat aquest cap de setmana un acte per debatre la nova proposta de llei de l’audiovisual estatal. L’acte ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Professional de l’Adiovisual de Catalunya. Dut a terme l’acte, la Folc ha fet públic hui un conjunt de mesures sense les  quals la llei “atempta contra els drets lingüístics dels catalanoparlant”. Les entitats, integrades en la Folc, i entre les quals es troben Escola Valenciana o l’Obra Cultural Balear, reclamen que assegure el respecte real i no nominal a la diversitat lingüística de l`Estat.

Elisenda Romeu, presidenta de la Folc, apunta  que les entitats federades a la Folc “iniciarem mesures per defensar els drets lingüìstics al cinema però  també a les televisions”.

Francesc Felipe, coordinador d’audiovisual d’Escola Valenciana, ha recalcat que “no té cap sentit que Telecinco o Cuatro no donen l`opció en català en TDT quan el Servei Català de Doblatge ofereix aquesta versió a cost zero. No aplicar-ho és fer censura lingüística, és mantenir una postura política clara, però en contra de la llengua”

Segons, Daniel Condeminas, degà del CPAC “cal fer saber els senadors catalans les greus mancances d`aquest projecte de llei que encara es pot modificar”

Mesures per potenciar la diversitat lingüística a la Llei de l´Audiovisual

1.Reciprocitat de les TV autonòmiques

És necessari que la llei contempli i legalitzi la reciprocitat entre totes les televisions autonòmiques veïnes especialment entre aquelles que comparteixen llengua.

2.Totes les TDT estatals amb opció en català

Tots els canals estatals, privats i públics, haurien d’oferir l’opció en català quan la versió doblada en català estigui disponible per Servei Català de Doblatge. De la mateixa manera amb qualsevol  DVD editat a l’Estat

3.TV comunitats autònomes amb la llengua pròpia 100% en català i que doni opcions en d’altres llengües.

Les televisions autonòmiques en aquelles comunitats amb més d’una llengua oficial  deurien establir una quota  del 100 % d’emissió en la llengua pròpia

4.Demanem un tercer canal de TVE per a la comunitat lingüística catalana

La televisió pública de l’estat deuria contemplar la creació d’un tercer canal per a la comunitat lingüística catalana que representa un 20% de l’Estat

5.Les webs TV estatals  han d`estar en totes les llengües oficials

Les webs de les televisions estatals, públiques i privades s’haurien d’oferir en totes les llengües oficials.

6.Consell de l`audiovisual

El Consell de l’Audiovisual estatal cal que tinga una  representació i una comissió que vetli per les llengües.

7. Educació en la comunicació audiovisual

Implicació de les televisions públiques en l’educació audiovisual. Oferint materials divulgatius a les escoles, instituts,  universitats de diferents matèries en les diferents llengües de l’estat.

8. Accés als mitjans de comunicació per part dels ciutadans

Obligació de les televisions estatals d’oferir Serveis d’Atenció als espectadors també en català.