dijous, abril 25, 2024
Mida del Text

CONSTITUCI

Avui s’ha constituït, a la seu de l’STEI-i, la Plataforma en defensa de l’ensenyament públic per dur endavant propostes i accions conjuntes que puguin beneficiar l’educació de tota la ciutadania des d’infantil fins a la universitat passant per l’educació primària, l’educació secundària, la formació professional i la formació de persones adultes. 

 

Constatam que, de moment a la vista de l’esborrany de pressuposts per al 2009, l’educació no és una prioritat política per al govern de la nostra comunitat ja que en el projecte de pressupost que ha entrat al Parlament es contempla un increment del 6,01% a la conselleria d’educació, quan l’increment global de tot el pressupost és del 7%. 

 

Si a l’any 2008 el pressupost d’educació representava el 24,22% del total ara representaria el 23,89% i el que és més greu és que està per davall del 3% del PIB de les Illes Balears, és a dir, que ara en aquests moments és del 2,97%.

 

La Plataforma considera urgent i necessari que el govern modifiqui l’avantprojecte de pressupost i que malgrat la crisi econòmica el tant per cent del PIB dedicat a educació s’incrementi per donar compliment a l’acord de govern que marcava que durant aquesta legislatura es tendiria a doblar el pressupost d’educació, cosa que no s’ha reflectit ni en els pressuposts del 2008 ni tampoc a la previsió que hi ha, de moment, per al 2009.

 

Les entitats que formam part d’aquesta plataforma demanam al govern i a la conselleria d’educació que elabori i aprovi un pla global per a la millora de l’ensenyament públic a les Illes Balears, consensuat amb tota la comunitat educativa per tal d’ajuntar esforços i treballar tots en la mateixa direcció, perquè els ciutadans de les Illes Balears puguin trobar en l’ensenyament públic les millors condicions educatives i formatives. S’ha d’afrontar un veritable projecte de millora per a l’ensenyament públic, que inclogui un pla de xoc per a l’augment de l’èxit escolar i es redueixi la taxa d’abandonament dels estudis que es dóna a la nostra comunitat. Per millorar el sistema educatiu cal l’aplicació d’altres mesures com poden ser un nou mapa escolar amb la construcció de nous centres i el manteniment i aprofitament dels que ja hi ha, la disminució de ràtios, els desdoblaments, l’augment de professorat per fer una atenció individualitzada a l’alumnat que pugui tenir més dificultats d’aprenentatge, la inclusió de les figures de nous professionals, la reforma del decret d’admissió d’alumnes per assolir una adequada distribució de l’alumnat als centres, una major coordinació entre les administracions, així com accions dirigides al reconeixement social de la tasca docent.

 

La plataforma també vol deixar molt clar que no estarà d’acord amb mesures que suposin la privatització dels serveis públics d’educació.

 

Per totes aquestes qüestions la plataforma demana al govern que defensi, davant el govern de l’Estat, un nou sistema de finançament per a les Illes Balears, el qual tengui present la població real, l’elevat cost de la vida, l’esforç fiscal que els ciutadans de les illes hem fet sempre o l’injust dèficit històric que hem patit en temes de finançament.

 

Les entitats que avui s’han reunit són STEI-i, FETE-UGT, FE-CCOO, FAPA MALLORCA, COAPA BALEARS, SEPC (Sindicat d’Estudiants de Països Catalans), ADIPMA (Associació Directors de Primària), Escola d’Estiu de Mallorca i Escoles Mallorquines.