dimecres, octubre 04, 2023
Mida del Text

Ensenyants de Castell

La JUNTA DE PERSONAL DOCENT NO UNIVERSITARI DE CASTELLÓ, formada pels sindicats: STEPV-IV, ANPE, FETE-UGT, CCOO, USO i CSI-CSIF, davant de la commemoració del 75é aniversari de la signatura de les Normes de Castelló:

  

MANIFESTA:

 

  • Les Normes de Castelló o simplement, les Normes del 32, en paraules d’Enric Valor: “fou un fet importantíssim per al ressorgiment, afirmació i consolidació del tret més característic de la identitat del nostre poble. Les Normes de Castelló han creat una gran i saludable inèrcia de lectors i escriptors. L’idioma s’ha consolidat i es consolida més a més segons el seu ensenyament va ampliant-se...”

  • En paraules de Vicent Pitarch: “Les Normes de Castelló constitueixen una de les fites més sòlides que van ser capaços de bastir els nostres predecessors...”; “Les Normes de Castelló constitueixen, com és ben sabut, la consolidació al País Valencià de la codificació lingüística generalitzada que havia iniciat, l’any 1931, l’Institut d’Estudis Catalans”.

  • Per tant, la signatura de les Normes de Castelló ha estat i és el fet més important que els valencians hem fet per la nostra llengua. Aquell moment, tan lluny i alhora tan pròxim en la nostra història, van fer possible aquell context d’acord, de consens al si de la societat valenciana.

  • Com a ensenyants, la nostra modesta contribució per homenatjar els escriptors, intel·lectuals i associacions cíviques que feren possible la signatura de Les Normes de Castelló, ha estat, és i serà refermar el compromís d’ensenyar la nostra llengua i en valencià a les noves generacions de valencians que es formem en les nostres escoles.

  • Per això, la Junta de Personal Docent de Castelló, fa una crida a tots els centres docents i els ensenyants perquè en les seues tasques docents programen, organitzen i facen activitats per tal de destacar la transcendència social i històrica de les Normes però no només com un fet històric a commemorar sinó sobretot com una projecció de futur, de cara a plantejar-se la presència i vigència de la nostra llengua en l’Europa del segle XXI.

  • Així mateix, la Junta de Personal dóna suport a totes aquelles iniciatives que des de la societat civil, institucions, associacions, etc; es facen per tal de commemorar la dimensió de les Normes de Castelló.

  • Finalment, la Junta de Personal fa una crida a la societat civil valenciana per recuperar l’esperit de consens i concòrdia que va possibilitar la signatura de les Normes de Castelló per a arribar a un acord que possibilite la recuperació del valencià en tots els àmbits d'ús social i fer de la nostra llengua una eina de comunicació i de cohesió social.

  • Castelló, 29 d’octubre de 2007

  • El President de la Junta

Julià-Vicent Rey Nicolás